طراحی سقف وافل چیست؟

طراحی سقف وافل دو طرفه و یک طرفه از مهمترین مراحل اولیه است که می بایست با دقت و مهارت انجام شود. به طور حتم از مهمترین مواردی که باید در طراحی سقف وافل لحاظ کرد، ابعاد قالب وافل است. ابعاد قالب وافل باید با توجه به ضخامت سقف و قالب های موجود در بازار، تعیین گردد. همچنین یک طراحی حرفه ای و بهینه هم باعث سبک سازی سازه و هم صرفه جویی در هزینه های نهایی سازه می شوند. باید به این نکته توجه داشت که طراحی نامناسب علاوه بر اعمال هزینه های اضافه بر کارفرما باعث شده ساختمان ایرادهایی داشته باشد که افراد کمی این مکان را به عنوان محل برای زندگی و یا کار انتخاب نمایند.

طراحی سقف وافل دو طرفه و یک طرفه

تقسیم‌بندی سقف وافل به سقف دوطرفه و سقف یک طرفه براساس نسبت طول به عرض دهانه وافل انجام می‌شود. لازم به ذکر است که طراحی این دو نوع سقف‌ وافل نیز با یکدیگر متفاوت است. هدف این مقاله مشخص کردن اصول طراحی سقف وافل یک طرفه و دو طرفه و توضیح تفاوت‌های آن‌ها است.

اصول طراحی سقف وافل یک طرفه

هنگامی که نسبت طول به دهانه در سقف وافل ما بیشتر از ۲ باشد، عملکرد سقف به یک طرفه تغییر پیدا می‌کند. این معیار اولین مورد برای انتخاب نوع سقف می‌باشد که بستگی به پلان معماری شما و نوع بارگذاری آن دارد. توجه کنید زمانی که نوع عملکرد سقف شما مشخص شد، براساس اندازه دهانه نوع اجرای آن‌ها نیز مشخص خواهد شد.

برای مثال می‌توانیم یک پیشنهاد اقتصادی‌تر نسبت به سایر روش‌ها برای سقف وافل یک‌طرفه نام ببریم و آن هم ابعاد دهانه ۱۰ در ۴ می‌باشد. نکته جالبی که می‌توانیم در مورد این موضوع ذکر کنیم این است که گاهی می‌توانیم پس از طراحی هم نوع اجرا را تغییر دهیم. طراحی سقف وافل یک طرفه به وسیله قالب وافل یک طرفه با سقف تیرچه یونولیت از نظر پایه و اساس یکسان می‌باشد. معمولاً از یک سری جداول برای طراحی این گونه سقف‌ها استفاده می‌شود البته در مواردی که نیاز به مدل سازی و طراحی موردی باشد، نمی‌توانیم از این شیوه استفاده نماییم. با استفاده از جدول طراحی سقف وافل یک طرفه می‌توانیم بر اساس دهانه ضخامت، عرض تیرچه، عمق تیرچه و نحوه دقیق میلگرد گذاری را به دست آوریم.

اگر مهندس ناظر تایید نماید، سقف‌هایی که برای تیرچه یونولیت یا تیرچه بلوک طراحی شده باشند نیز قابل اجرا با سقف وافل یک طرفه نیز هستند. با قرار دادن یونولیت با قالب وافل یک طرفه با ابعاد آکس به آکس ۶۰ سانتی‌متر می‌توان کمک به اقتصاد و اجرای سازه را ممکن کرد. در صورت جایگزین کردن سقف تیرچه یونولیت با سقف وافل یک‌طرفه، بتن به صورت یک تکه و یک پارچه ریخته می‌شود و تیرچه‌ها درجا اجرا می‌شوند. در حالتی که گفته شد، در محل‌های مورد نیاز از میلگرد بیشتر استفاده می‌شود و نیازی به تیرچه دوبل نیست.

اصول طراحی سقف وافل دوطرفه

به منظور رفع نیاز سازه‌ای به بارگذاری‌های بسیار سنگین و رفع نیاز معماری به دهانه‌های بلند،‌ طراحی سقف وافل دوطرفه انجام می‌شود. همچنین با کاهش وزن مرده و به کارگیری عملکرد دو طرفه، تعداد ستون‌هایی که به آن‌ها نیاز داریم نسبت به روش‌های دیگر کمتر خواهد بود.

کنترل مورد نیاز در طراحی سقف وافل

برای بارهای ثقلی و لرزه‌ای با استفاده از نرم‌افزار Safe، طراحی سقف وافل انجام می‌دهیم. کنترل‌های مورد نیاز ما در طراحی این دسته از سقف‌ها به شکل زیر است:

کنترل فاصله مرکز به مرکز تیرچه‌ها و دال فوقانی و کنترل تناسب بندی با توجه به محدودیت‌های اجرایی و ضوابط آیین نامه:

طراحی سقف به وسیله قالب وافل دو طرفه و یک طرفه معمولاً براساس معیارهای سقف وافل بتنی و فرضیاتی که به تیرچه‌های بتنی متعامد و یک دال فوقانی مربوط می‌شود، طراحی می‌گردد. محدودیت‌های هندسی توسط مقررات ملی ساختمانی برای فاصله آزاد بین تیرچه‌ها،‌ ضخامت دال فوقانی و عرض حداقل تیرچه در نظر گرفته شده که باید توسط طراح سازه کنترل و اعمال شود.

کنترل ضخامت سقف براساس معیار‌های خیز کوتاه مدت و بلند مدت:

کنترل خیز سقف از مهم‌ترین عوامل موثر در تعیین ضخامت مورد نیاز سیستم سقف وافل می‌باشد. خیز این سقف‌های مدنظر ما باید در کوتاه مدت و بلند مدت از مقادیر مورد قبول آیین نامه تجاوز نکند. این مورد بسیار حائز اهمیت است چرا که باید از منظر روانی برای بهره‌ برداران قابل قبول باشد و آسیبی نیز به عناصر غیرسازه‌ای وارد نشود.

سخن پایانی

سقف‌های وافل به دلیل مزیت‌های بی‌شماری از جمله انعطاف‌پذیری و استحکام بالا، زیبایی، عدم لرزش و سهولت در نصب در صنعت ساخت‌وساز با استقبال زیادی روبه‌رو شده‌اند. علاوه بر هزینه اجرایی پایین‌تر، زیبایی و چشم‌نوازی و همچنین تعداد ستون‌های کمتر، از دیگر مزایایی این نوع سقف‌ها دسترسی راحت و ایمن به تأسیسات در ساختمان است. در این مطلب با اصول کلی طراحی و ساخت سقف‌های وافل آشنا شدیم و تفاوت دو نوع سقف وافل یک طرفه و دو طرفه را بررسی کردیم. 

منبع: https://sahandsazeh.co/

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد